thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

11 Jul 2019

42%

Het antwoord op de ultieme vraag van leven, het universum en alles.

Wat een heerlijke film is het ook, met Bilbo in de hoofdrol. Ik heb het natuurlijk over The Hitchhiker Guide to the Galaxy, de populaire science fiction comicreeks die ook verfilmd is. Niet waar ik het over wil hebben, maar wel leuk om te tippen als je dit nog niet kent. Kijken dus.

Het is een running gag op van internetnerds, dat 42 overal het antwoord op alles kan zijn. Voor mij nu ook. Want ik heb in 2019 (net geen) 42% rendement behaald met mijn beleggingen.

Maandelijkse geldupdate

Op het eind van elke maand doe ik een update van mijn financiën. Dat klinkt heel heftig. Het is niks anders dan een aantal getallen invullen in een spreadsheet. De stand van mijn lopende rekeningen, spaarrekening, aandelenrekening, pensioenbeleggingen en de hoogte van schulden en openstaand krediet. Ik heb enkel een beetje studieschuld met 0% rente en geen creditcardschuld of krediet, maar voor de vorm wel goed om te vermelden.

Vervolgens vul ik in wat ik die maand heb ingelegd op mijn beleggingsrekening, pensioenbeleggingsrekening en dan wordt automatisch mijn totale nettowaarde berekend. Na 15 min ben ik er wel klaar mee.

XIRR

Afgelopen weekend ging het wat anders. Ik had namelijk wat tijd gereserveerd om een extra parameter toe te voegen: de jaarlijkse groeisnelheid. Op dit moment zie ik namelijk alleen totaal rendement, dat is wel leuk, maar geeft geen goede afspiegeling van de werkelijke situatie. Ik vind het ook boeiend om per jaar te weten wat ik aan rendement heb behaald. Daarvoor is de XIRR functie in het leven geroepen, om de periodieke groeisnelheid te bepalen. Je kan dit voor elke periode doen die je wilt, maar doorgaans is jaarlijks wel logisch, je belegt immers vaak voor meerdere decennia. Sterker nog, in het beste geval wil je het er nooit uit hoeven halen, dan leef je van het dividend.

Ik ga je niet uitleggen hoe je dit moet berekenen, daar zijn genoeg handleidingen voor. Wel zal ik benadrukken dat het écht heel simpel is. Zelfs mijn moeder kan dit, als ze zou willen.

OK, toch even het idee dan, dat is als volgt. Je hebt 2 kolommen, A voor je instroom en uitstroom en B voor de datum van de handeling. Onderaan kolom A het totaalbedrag (met een minnetje ervoor) met huidige datum onderaan kolom B. Dan voeg je de XIRR functie ergens toe, *=XIRR(A1:Ai,B1:Bi)* en voilà. Nu word je rendement over die periode berekend. Enige wat je moet weten is dus je beginstand, inleg en eindstand, plus de data waarop je dat hebt ingelegd. Makkelijk toch? Voor mij vrij simpel, want ik koop maandelijks, soms frequenter, aandelen. Daarbij heb ik slechts één beleggingsrekening en heb ik alle maandelijkse eindstanden en inleg vanaf 2017 bijgehouden.

Hoeveel % zeg je?

Nu wil je natuurlijk weten hoe goed ik het doe. Nou, het gaat aardig kan ik zeggen. Mijn eerste euro’s legde ik eind 2016 in, maar ik heb daar geen idee van eindstanden meer. Dat was echt een klein bedrag, want wát waren die eerste knaken spannend zeg, dus dat laat ik even voor wat het is.

Screenshotje van mijn Net Worth Tracker spreadsheet.

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5d0e95d29294360001219669/1562874156937-VTNRRBKUE98LTT1BQ3G6/ke17ZwdGBToddI8pDm48kDwkzgMFXAFQfaIllAwGn4ZZw-zPPgdn4jUwVcJE1ZvWEtT5uBSRWt4vQZAgTJucoTqqXjS3CfNDSuuf31e0tVE3i-VKfI-AP1HFYwCeF17KXsMdxVkfz7axCzDZB5RYDyb8BodarTVrzIWCp72ioWw/Screenshot+2019-07-11+at+21.09.55.png?format=500w

Voor 2017, 2018 en 2019 year to date (YTD) heb ik +27.51%, -7.59% en +41.99% rendement behaald, zoals je hier boven kunt zien.Man, wat is dat tof, zo het in perspectief plaatsen. Want die 42% lijkt heel wat, maar dat is natuurlijk gekleurd door de correctie eind 2018. Alsnog vind ik het erg leuk en inspirerend om te zien. Natuurlijk is 2,5 jaar nog maar het begin, maar ik vind een gemiddelde jaarlijks rendement van +15% een goede start.

Winter is coming

Waar ik benieuwd naar ben, is hoe ik me zal voelen als het wat minder goed gaat gedurende een langere periode. Naar mijn idee zijn de afgelopen jaren goede tijden voor de belegger. Ik probeer me niet te focussen op goed of negatief sentiment, maar ‘gewoon’ elke maand zoveel mogelijk in te leggen. Tot het punt waar ik me nog comfortabel voel. Ik heb de DeGiro app al van mijn smartphone al verwijderd, een 2e factor ingesteld voor het inloggen op de web-app waardoor ik de drempels hoger maak om te gaan kijken hoe het ervoor staat. Het is ontzettend verslavend om elke keer die groene cijfers te zien die maar blijven stijgen.

Daar moet een einde aan komen, ooit. Zou je denken toch? Het listige is dat voorspellen van de koers, crises, voetbaluitslagen, het eerstvolgende geluid wat je gaat waarnemen en noem maar op zo goed als onmogelijk is . Dus we zouden daar ons eigenlijk niet druk om moeten maken. Gewoon investeren, vergeten en doorgaan met je leven. We gaan genoeg beurscorrecties meemaken en er komt heus nog wel een flinke financiële crisis of wat in onze levens.

De hele kwestie rondom de CAPE ratio en andere cijfermatigheden die men gebruikt om te voorspellen dat de koersen écht niet hoger kunnen, verspil ik geen tijd aan. Hoe leuk de berekeningen en discussies ook zijn, time IN the market beats timING the market.

Waar wacht je op?

Zo en nu is het tijd om te gaan. Waar wacht je op. Maak een account aan bij je broker naar keuze (ik zou DeGiro.nl doen*) en plunder je spaarrekening. Koop een ETF zoals de VUSA (S&P500) of VWRL (FTSE AW) en stop er elke keer dat je kan er wat bij.

Die spaarrekening van je is als een loopband op de zolder. Super leuk dat je het hebt, maar er gebeurt toch niks mee. Wel even nadenken over wat je aan buffer nodig hebt, maar dat snap je (hopelijk) wel.

Toedels.

** dit is geen referral link, ik verdien er niks aan en dat wil ik ook niet*