thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

11 Aug 2019

ben jij een moedervriend?

Mijn vriendin is mijn moeder

Soms. Heus niet altijd. Zij is wel degene die mij zegt mijn moeder te bellen, een kaartje naar mijn oma te sturen en een cadeautje te regelen want die verjaardag staat om de hoek. Ben ik iemands moeder? Dat vraag ik me de laatste vaak af, sinds iemand mij het ‘mum friend’ fenomeen uitlegde.

De moedervriend

In elke vriendengroep is volgens mij wel een moedervriend. Dit is dan de persoon die zich verantwoordelijk voelt voor de rest, tot het beschermende aan toe. Jeweetwel, diegene die je tas nog even controleert of je genoeg schone onderbroeken en aambeiencrème hebt ingepakt. Die persoon die je in de gaten houdt of je niet te veel drinkt en, laten we wel wezen, er ook voor zorgt dat er soms wat foutjes vermeden worden. Iemand die heel graag de planning volgt, bij iedereen persoonlijk langs gaat om te checken of alles nog oké is. Geen moedervriend in je familie? Sorry man, dan ben je het zelf.

In zekere mate is mijn vriendin dus mijn moeder in onze relatie, dat vind ik best grappig. Gelukkig niet altijd hoor. Het klopt dat ik niet altijd bestek hoef te regelen en dat de taxi geboekt wordt. Ik ben daarentegen de moeder als het op geld aankomt. Dat vind ik belangrijk, niet eens zozeer voor mezelf (wel dus), maar voor haar.

Geschilde komkommers en deoflessen

Al een jaar of wat probeer ik haar interesse te wekken op het gebied van belastingen, pensioen, investeren, slim met je geld omgaan en de illusie van beleggen. Man, dat is lastig bij iemand die levens redt. Ik snap het ook wel, als je bij kinderen de schouder weer in de kom ‘plopt’ op dagelijkse basis. Laat staan alle wonderbaarlijke verhalen van mensen die ‘in de douche gevallen’ zijn. Op een geschilde komkommer en een deofles? Bijzonder knap!

Nee, dan is ‘een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%, gecorrigeerd voor inflatie’ niet iets waar je dan wakker van ligt. Toch blijf ik het proberen. Met boeken, blogs, evenementen en gesprekken die ik dan weer ombuig naar geldzaken. Bijvoorbeeld vanuit de stroming van minimalisme, dat leek goed te gaan. Tot ik dus begon over exchange traded funds (ETFs) en total expense ratio’s ten opzichte van vermogensbeheerders. Lang leek het niet te lukken.

Omdraaien werkt

Tot ik tot het inzicht kwam dat ik dus een moedervriend ben. Wat doe je niet bij een moedervriend? Luisteren. Natuurlijk! Want dat is saai, dat is niet leuk. Het is niet leuk om dat shotje Schelvispekel te laten staan, of niet als een lijk van die dikke glijbaan af te gaan. Hoe harder je iets denkt te moeten, hoe meer geneigd je bent dat te negeren. Doe het lang genoeg en de aversie jegens het onderwerp is zo immens dat je braakjes legt bij het horen van het woord ‘*indexfonds*’. Staaltje Pavlov van jewelste.

Na een tijd niks doen, niet aanjagen en haar wat rust te gunnen, sneed zij het onderwerp een keer aan. Uit het niks. Dat was fijn, dat was mijn moment om te shinen. Ik heb uitgelegd hoe ik het zie. Dat ik geen toekomst zonder elkaar zie en een gezamenlijke visie op onze financiële situatie zou willen ontwikkelen. Dat wilde zij ook.

De Nederlandse FIRE community bleek een broeiplaats voor advies, maar ook gesprekken met vrienden, kennissen en het alomvattende reddit hebben geholpen om haar op weg te helpen. Inmiddels hebben we regelmatig gesprekken hierover en neemt zij de tijd om zich te verdiepen en iets te doen met haar schatkistje vol met Euro’s, zodat ze niet weerloos zijn tegenover inflatie.

Tips van de moedervriend

Ben je benieuwd naar financiële onafhankelijkheid, de markt verslaan en de ratten die inflatie heten van je welverdiende euro’s te weren? Hieronder de tips die ik heb gebruikt, als echte moedervriend. Het zijn in mijn ogen mooie stappen om te starten met inzicht te krijgen in hoe de financiële wereld werkt, dat het allemaal niet zo moeilijk is en hoe je zelf inzicht krijgt in je eigen financiën.

Boeken

Blogs

Video

Vergeet je niet aan te melden voor de FIRE Slack. en je aan te melden voor mijn nieuwsbrief.

Veel plezier ermee. Laat me weten wat je ervan vindt. Als je dan toch de moeite neemt, vertel even of jij ook een moedervriend bent!

Toedels,