thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

23 Aug 2020

dit keer is het anders!

NB: dit is een crosspost van De Geldvrienden

Dit keer is het anders. Nee, toch niet.

Wat eigenlijk? De coronocrash, of hoe je het noemen wil. Deze keer is gewoon hetzelfde en je Geldvrienden vertellen waarom.

Je kent wel mensen die erbij zweren dat de bubbel nu gaat knappen, het kan niet langer zo. We zeggen het wel vaker. Van de afgelopen 2 crises, zijn er 18 voorspeld. Er is namelijk altijd wel iemand die het goed heeft, als je retrospectief (duur woord voor ‘terugkijken’) kijkt. Tja, er zijn ook mensen die geloven dat de aarde plat is en 5G een complot is om de mensheid uit te roeien. Of wat dacht je van de mensen die beweren dat Finland heul niet bestaat?

time magazine cover 1987

Nee zonder dollen. De beurs zakt in elkaar omdat meer mensen verwachten dat hun aandelen minder waard worden en ze zinspelen op de verkoop hiervan. Dat betekent dat het aanbod groter wordt en de vraag minder. Economie 101. Gevolg, de prijs daalt.

Berenmarkt

Deze tijden noemen we een ‘bear’ market. De grap is dat die bestaat per gratie van de psyche van de mens. Er heerst namelijk een urgentie dat het nu écht anders is en men denkt dat de shit echt aan is. Als dat niet zo zou zijn, dan zou niemand hun aandelen dumpen en in paniek naar het ‘veilige’ cash geld keren. Een bear market kenmerkt zich door men voelt dat:

  • Het nu écht anders is
  • Het voelt beangstigend
  • Het lijkt nooit te eindigen (maar doet dat natuurlijk wel)

Maar Geldvrienden, wat nou als het wél klopt? Nou, dan maakt het in wezen niet zoveel uit waar je in geïnvesteerd bent, want dan is de shit dus aan. En dan weet niemand wat de impact is. Het is zeer waarschijnlijk dat de problemen dan nog groter zijn.

Kijk, als COVID-19 in de tweede golf ineens 60% van de wereldbevolking uitroeit, zoals de zwarte dood in de 14e eeuw. Tja, dan gaat het een lange rit worden, zeker. Dan kun je je afvragen of dat ook niet onrealistisch is. Inmiddels zijn we als mensheid wat verder gekomen, we hebben nu een sterk fundamenteel begrip van de werking van ons immuunsysteem en wat we daar tegen kunnen doen (je handen wassen bijvoorbeeld). En zélfs dan, zal het waarschijnlijk gewoon weer herstellen.

Het is precies deze onzekerheid waar we als geheel (nog) geen grip op lijken te hebben. Laat dat nu precies zijn waarom we de reactie zien, die we zien op de beurs. Daarom zitten we vooral in aandelen, deze golfbewegingen (volatiliteit) zorgen er namelijk voor dat het rendement over het geheel genomen hoger is. Moet je niet wagenziek worden.

Dus lieve vrienden. Onthoud dit: heb jij geïnvesteerd, blijf dan zitten en ga vooral door met wat je doet. Tenzij jouw glazen bol wat anders zegt. Dan horen wij het ook graag.

Als je nog niet ‘in de markt’ zit maar wel “ook echt iets met je geld moet doen” net als die tientallen duizenden mensen (waaronder veel Nederlanders) die ‘ineens’ een beleggingsrekening wilde openen, maak alsjeblieft eerst een plan voor je geld, vriend. Word niet FOMO van TINA. Je wint er niks mee. Leef volgens de regels van je vrienden, of gebruik ze voor je eigen fundament.

Heb je al een plan voor je geld? Zie dit dan als mooi cadeautje. Perfect voor diegene die starten met vermogensopbouw.

Toedels van je Geldvrienden

same but different git