thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

13 Okt 2019

Gratis geld, overal

Overal is gratis geld. Aanmelden voor een of ander obscuur handelsplatform voor een paar knaken. Open een rekening bij een grootbank om te beleggen en krijg wel €25 cadeau. Overal gratis geld te vinden. Dat stelt mij niet gerust. Het doet mij denken aan iets wat Warren Buffet ooit zei.

Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful. - Warren Buffet

Kapperadvies

Het is nog niet zo erg als de hipste en zoveelste ICO (initial coin offering) aanbieding te krijgen via de kapper, die het had gehoord toen hij in het publiek bij de opnames van “Ik Hou Van Holland” was. Blockchain en cryptovaluta waren hip, beter, Bitcoin was hip. Inmiddels zijn 90% van de oprichters en initiatiefnemers van alle blockchain-oplossingen met de noorderzon verdwenen. Ik vond het een waanzinnige tijd. De meest bizarre en toffe oplossingen werden bedacht die nooit iemand echt zou gaan begrijpen. Blockchain als het nieuwe internet en er werd naarstig gezocht naar problemen. Problemen werden zelfs verzonnen.

Toch zagen wij, met ons allen, deze problemen als echte problemen die opgelost dienden te worden. Handel in neptickets, je data verhandelen buiten Google en Facebook om, tokens verdienen door advertenties te kijken, je digitale identiteit beveiligd met blockchain, internet-of-things (IoT) en alle betaalproblemen die we hebben.

Bubbeldeksel

Inmiddels hebben we instant payments tussen de meeste Nederlandse banken, betalen we al tijden met onze telefoons en vindt het gros van de mensen dat eigenlijk wel prima. Wereldwijd betalen in verschillende valuta kan al met diverse non-blockchain oplossingen.

Toch dachten we in december 2017 allemaal dat we ons zuurverdiende geld hier in moesten steken om mee te liften met de oneindige prijsstijging. We zijn nog steeds op 50% van het niveau van toen. Want het bubbeltje barstte niet lang daarna. Niet dat ik niet denk dat het een solide techniek is, een waardige toepassing moet zich alleen nog presenteren. We moeten niet naarstig op zoek naar een fit voor de techniek, want met een beetje creativiteit past er overal wel een dekseltje op.

De gretigheid

Ik zat laatst met een kop koffie op de bank, een heerlijke Ethiopische bak, toen ik de zoveelste bonus en actie voor een handelsplatform tegen kwam. Natuurlijk snap ik dat men hun ongebruikte loopband van de zolder halen om er nu echt iets mee te doen. Dat spaargeld staat namelijk niks te doen en dat begint na de zoveelste herhaling toch wel echt te dagen.

Het is waarschijnlijk niks ernstigs. Het is mijn informatiebubbel die me dit perspectief geeft, dat ik denk dat iedereen zo ontzettend gretig lijkt. Ik praat graag met mensen in verschillende online communities over geldzaken. Dus het gros van de mensen pakt een paar extra knaken, niks mis mee. Wat me stoort is dat mensen zonder enig benul klakkeloos overstag gaan en agressief gaan beleggen. Ze denken, terecht, dat er wat te halen valt. Echter, geen moeite willen doen om je in te lezen in de materie en in een paar zinnen een beleggingsplan opstellen, vind ik gretig.

Zelf heb ik geen zin in die moeite en het verkopen van mijn persoonsgegevens voor een paar knaken. Ook ik ben geen homo economicus. Anders had ik dat wel gedaan, dat is rationeel. Mensen zijn dat niet. Captain obvious hier.

Blijf maar gretig

Ik gun iedereen van harte al het rendement van de wereld, ik ben alleen een beetje bang dat de groep die hier zo in stapt, keihard genaaid gaat worden. Als je er zo gedachteloos in stapt, hoe ga je dan reageren bij een correctie van 10 a 20 procent? En wat als dat 30 of misschien wel 50 procent wordt? Mijn gevoel is dat er dan wat bloed zal vloeien en ik denk graag dat ik degene ben dan gaat shoppen in de uitverkoop.

De realiteit is, ik weet het ook niet. Wel, ik heb een kortstondige correctie van 20% meegemaakt, dat was even schrikken. Hoe gaat het zijn als we in een jarenlange bearmarkt zitten? Ga ik dan elke maand braaf 50-60% inleggen? Kan ik dan nog lekker slapen? We gaan het zien, want ik ben ervan overtuigd dat die tijden er aan zitten te komen. Alleen heb ik geen flauw benul wanneer dat zal zijn.

Tot die tijd, blijf lekker gretig, want je weet het toch niet. Wees alleen voorbereid op het ergste.

  1. Regel je buffer
  2. Leef onder je stand
  3. Benut je jaarruimte alsjeblieft

Ik ken geen advies met een groter rendement dan het toepassen van deze leefregels.

Kijk als opfrisser ook nog eens naar mijn geldzaken spiekbriefje.. Kijk liever naar de Gouden Regels van je Geldvrienden, die is veel completer, en daar vind je nog veul meer van dit soort zaken.