thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

19 Dec 2019

Zoek asymmetrie

Asymmetrie is overal. Het is de norm. Je linkerhelft van je gezicht is anders dan je rechterhelft. Symmetrie is maar raar, terwijl we wel denken dat het een goed iets is.

Onzin

Denk maar na: kun je net zo goed schrijven met links als met rechts? Wat dacht je van een bal schoppen of je jas aantrekken. Ik vind het een mooi iets. In mijn opleiding tot fysiotherapeut leerde ik links met rechts vergelijken en verschillen op te merken aan het bewegingsapparaat. Toen vond ik het al onzin, maar nu des te meer. Waarom?

Ik vind het maar niks om het na te streven. Wie heeft er baat bij? Ik hoef niet met links te kunnen schrijven, of een symmetrisch gezicht te hebben. Mensen zijn gemaakt om adaptief te zijn, wij reageren goed op verandering.

Denk aan training, we richten kleine schade aan, maar worden er juist beter van. Dat is toch té gek? Dat geldt niet alleen voor fysieke schade, maar ook mentaal. Natuurlijk tot op een bepaalde hoogte.

Voorkeurstijlen

Dit concept kun je toepassen op zowat alles in je leven. Denk bijvoorbeeld aan je stijl van communiceren. Moet je alle verschillende stijlen kunnen beheersen? Daar ga je toch geen moeite in stoppen? Je hebt een bepaalde voorkeurstijl die bij jou past, die moet je uitbuiten en je moet dondersgoed weten wat je valkuilen zijn. Niet naarstig gaan oefenen met strategisch proberen te worden als je een commandeur bent.

Asymmetrische kansen

Denk dan nu eens aan asymmetrie in kansen, weddenschappen, beleggingen, noem maar op. Daarmee zeg ik niet dat je met de loterij mee moet doen, want dat is een nihilstische kans, maar het principe staat wel.

In loondienst heb je een plafond, of dat nou een CAO is of gewoon de beperkte salarisverhogingen en functiegroei binnen je bedrijf. Natuurlijk heb je weinig te verliezen, je krijgt immers elke maand geld, een bonus op het einde van het jaar en het risico dat je niks uitgekeerd krijgt, dat ligt bij je werkgever.

Minimaal verlies, oneindige winst

Aan de andere kant staan ondernemers, die hebben vel in het spel, maar genieten wél van de vruchten. Die zullen derhalve ook vechten om negatieve resultaten te voorkomen. Ik zie en grijp overal asymmetrische kansen, zoals met De Geldvrienden, boeken lezen en ‘gewoon’ doen. Natuurlijk heb ik wat te verliezen, namelijk mijn buffer, maar dat is dan ook echt alles. Wat er te winnen valt is prachtig:

  • Zelfkennis
  • Onbetaalbare ervaring
  • Autonomie
  • Potentieel onbeperkt rendement

Dat is een asymmetrische kans. Die weddenschap zou je altijd moeten nemen wat mij betreft. Doe dat consistent en je leven wordt er beter van.

Hop, op zoek naar die asymmetrische kansen, ze doen zich voor op het moment dat jij er absoluut niet op zit te wachten.

Geloof me, ik neem ze ook.